Wie krijgt wat?

Huwelijksvermogensrecht
Contact opnemenKosten
Het aangaan van een huwelijk dan wel geregistreerd partnerschap heeft ook op het gebied van het vermogen belangrijke gevolgen. Gevolgen, waarbij door de aanstaande (huwelijks)partners helaas vaak te weinig wordt stilgestaan. Begrijpelijk, want bij het regelen van een huwelijk dan wel geregistreerd partnerschap wil men natuurlijk liever niet stilstaan bij een mogelijke scheiding in de toekomst. Dat zorgt helaas vaak voor (financiële) teleurstellingen, indien het huwelijk of geregistreerd partnerschap om wat voor reden dan ook toch tot een einde komt. Indien u vragen heeft over de financiële gevolgen voor u in geval van een scheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap, neem dan gerust contact met ons op. Niets is immers zo vervelend als onzekerheid, welke onzekerheid wij vaak snel voor u kunnen wegnemen.
Algehele gemeenschap van goederen

Indien u in Nederland vóór 1 januari 2018 bent gehuwd zonder huwelijkse voorwaarden bij een notaris te zijn overeengekomen, dan bent u gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat in principe alle bezittingen, vóór en tijdens het huwelijk verkregen, bij helfte dienen te worden verdeeld en alle schulden door ieder voor de helft dienen te worden afgelost.

Beperkte gemeenschap van goederen

Huwelijken die gesloten zijn ná 1 januari 2018 kennen een beperkte huwelijksgoederengemeenschap. Alle zaken die u op het moment van de huwelijkssluiting of aangaan van het geregistreerd partnerschap had (privévermogen), blijven uw eigendom. Dat geldt ook voor schulden. Ook verkrijgingen uit schenking en erfenis tijdens het huwelijk vallen niet meer vanzelfsprekend in de beperkte huwelijksgoederengemeenschap.
Alleen de inkomsten, bezittingen en schulden die de echtgenoten of geregistreerde partners tijdens het huwelijk dan wel geregistreerd partnerschap verkrijgen of maken, gaan tot de beperkte gemeenschap behoren.

Huwelijkse voorwaarden

Daarnaast was en is het nog steeds mogelijk om bij een notaris huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. Indien u een geregistreerd partnerschap aangaat, worden dat partnerschapsvoorwaarden genoemd.
In huwelijkse voorwaarden kan afgesproken zijn dat er een beperkte gemeenschap bestaat, bijvoorbeeld een gemeenschap van inboedel. Indien er geen enkele gemeenschap is overeengekomen, wordt dat ‘koude uitsluiting’ genoemd. In die situatie kunnen er alsnog bepaalde goederen in gemeenschappelijke eigendom zijn verkregen, zoals de echtelijke woning. Deze echtelijke woning wordt dan een eenvoudige gemeenschap genoemd.
In huwelijkse voorwaarden kan verder een finaal of periodiek verrekenbeding zijn overeengekomen, dat in geval van een scheiding vaak nog zal moeten worden afgewikkeld.
Ook kent menige akte van huwelijkse voorwaarden een vergoedingsrecht. Een van de echtgenoten heeft bijvoorbeeld met privévermogen geïnvesteerd in het vermogen van de andere echtgenoot of heeft meer geïnvesteerd in gezamenlijk vermogen dan de andere echtgenoot.

Eenvoudige gemeenschappen

In geval van huwelijkse voorwaarden kan er sprake zijn van een of meerdere eenvoudige gemeenschappen, zoals hiervoor aangegeven. Bijvoorbeeld de echtelijke woning die mede-eigendom is van beide echtgenoten. Dat kan ook het geval zijn in geval van een samenlevingsovereenkomst of een affectieve (samenlevings)relatie. In geval van beëindiging van de relatie dienen deze eenvoudige gemeenschappen te worden afgewikkeld.

Concluderend: om financieel en emotioneel zekerheid te hebben en houden voor de toekomst, is goed juridisch advies van groot belang. Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

Neem Contact op

Spreekt ons kantoor ook u aan, aarzel niet een afspraak met ons te maken om uw probleem aan ons voor te leggen. Een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek, waarin wij bespreken of en hoe wij u kunnen helpen, is altijd mogelijk. Dit hoeft vaak niet langer dan een half uur te duren. Buiten kantooruren zijn wij eventueel ook beschikbaar.

En indien nodig, dan maken wij binnen 24 uur een afspraak.

Oosteinde 237,
2271 EG Voorburg,
Nederland (NL)

Tel: +31 (0)70 335 10 13

[email protected]

Bekijk Routebeschrijving

Wij zijn gevestigd aan het Oosteinde 237 in Voorburg, gemeente Leidschendam-Voorburg, regio Den Haag. Wij zijn zowel vanaf de snelweg (A4, afslag Leidschendam-Voorburg) als vanuit het centrum van Den Haag makkelijk bereikbaar met in de zeer nabije omgeving genoeg gratis parkeergelegenheid. Het ‘tunneltracé’ van de N14 bij Leidschendam is slechts een paar minuten rijden. Het station Voorburg (incl. Randstadrail) ligt naast ons kantoor. De HTM-bussen 45 en 46 stoppen voor de deur.

Bekijk hier de locatie op Google Maps.

Van den Bout advocaten & mediators zijn LID VAN
advocatenorde Mediators federatie
High Trust Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators
FJR verder online